Adm. | E-Vizija | Aplikacije | Informacije o portalu | Kontakt

Blogi | Kolumne Naročam E-Vizijo:

Dobrodošli na portalu v ponedeljek, 20.01.2020!

Words! Gradivo! Gradivo!
Novo: igra z besedami Novo: plačljivo gradivo E-gradiva

Vsebina

/Domov
/Usposabljanja
/Svetovanja
/Delavnice
/Načrtovanje
/Pregledi in preizkusi
/Zakonodaja
/Analize, presoje
/Info. za podjetja
/Info. za javne službe
/Seminarji, sejmi
/Servis
/Človeški viri
/Galerije slik
/Strokovna literatura
/Pogovori

FacebookRevija E-Vizija


E-vizija

Naroči se zgoraj!
BREZPLAČNO!
V sodelovanju s službami

Policija Gorska reševalna služba Jamarska reševalna služba Podvodna reševalna služba Združenje slovenskih poklicnih gasilcev Reševalci v zdravstvu

Izbor in uporaba gasilnikov


Gasilnik je primeren za gašenje začetnih požarov – ob pravilni izbiri, uporabi in rokovanju, saj se z njim le tako lahko učinkovito pogasi začetni požar, pri čemer ne sme biti ogroženo človeško življenje. V primeru, da začetnega požara ni možno pogasiti, je treba poklicati številko 112, da požar pogasijo gasilci.

Za pravilno in učinkovito ukrepanje ter pravilen izbor gasilnika je pomembno vedeti, kaj gori. Glede na vrsto goriva (kaj gori), se je treba odločati o vrsti gasila.

slika

Gasilniki morajo biti, skladno s predpisi, nameščeni skoraj v vseh objektih, v katerih se izvajajo dejavnosti (storitvene, proizvodne, zdravstvene, izobraževalne …). Predpisani so tudi v več stanovanjskih objektih. Pri izbiri in namestitvi gasilnikov v teh primerih se upošteva Pravilnik o izbiri in namestitvi gasilnih aparatov.
Gasilnik se priporoča tudi v stanovanjski hiši, vozilu, gospodarskem poslopju, počitniški hiši. Primerna mesta za namestitev gasilnikov so kuhinje, kurilnice, garaže, delavnice, ipd.

Gasilnik v gospodinjstvu
V gospodinjstvih se največkrat priporočajo gasilniki na vodo ali ABC-prah. V kuhinjah, v katerih se pri pripravi hrane uporablja veliko olja, oziroma se veliko peče, cvre, je primeren gasilnik za gašenje požara razreda F.

Električne oziroma elektronske naprave se gasi z gasilniki na CO2, vnetljive tekočine (npr. v kurilnicah) pa z gasilniki na CO2 ali prah. Gasilniki naj bodo nameščeni na vidnih in dostopnih mestih v bližini izhodnih vrat.

Olja in elektrike se nikoli ne sme gasiti z vodo!

slika


V stanovanjski in počitniški hiši, garaži, kurilnici itd. se priporoča gasilnik vsaj 6 EG na prah, v gospodarskih poslopjih vsaj gasilnik 9 EG.

Pri izbiri gasilnika, kjer je zelo pomemben pravilen izbor gasila v njem, sta ključnega pomena teža gasilnika in podatek o učinkovitosti gašenja – pri gasilniku na prah je izražena s številčnim vrednotenjem požara A in B razreda (npr. 8A 34 B).
Na trgu je pestra izbira gasilnikov. Razlike med njimi so v učinkovitosti gasila – lažji gasilnik je lahko enako učinkovit kot težji, razlika pa se odraža tudi v višji ceni lažjega gasilnika.

Pri uporabi gasilnikov je treba upoštevati navodila proizvajalcev.

Gasilnik v osebnem vozilu
V osebnem vozilu se priporoča gasilnik na prah vsaj 2 EG (enota gasila - EG je pomožna vrednost, ki omogoča primerjavo zmogljivosti različnih gasilnikov). Gasilnik naj bo pritrjen na dosegljivem mestu in vzdrževan v skladu z navodili proizvajalca.
Gasilniki na prah (vsaj 2 EG) se priporočajo za namestitev v počitniških prikolicah, čolnih za prevoz ljudi ...

Kako ukrepati v primeru požara na osebnem vozilu?
V primeru dima ali vonja po zažganem ukrepamo:
- vozilo takoj ustavimo;
- potniki morajo takoj zapustiti vozilo in se umakniti na varno mesto;
- vzamemo gasilnik in poiščejo mesto nastanka požara;
- aktiviramo gasilnik in poskušamo pogasiti požar.

Če je požar v motorju osebnega vozila, je priporočljivo najprej malo dvigniti pokrov in začeti gasiti na mestu, kjer gori. Pri dvigovanju pokrova je potrebno paziti na zublje plamena, ki lahko pri razvitem požaru presenetijo in povzročijo škodo. Če je izteklo gorivo in se vnelo, se gasi od zgoraj navzdol. Najprej se pogasi mesto iztekanja goriva. Nato se s curkom gasilnega sredstva gasi gorečo površino na tleh. Gašenje takšnih požarov je najuspešnejše pri hkratnem gašenju z dvema ali več gasilniki.

slika

Gasilniki z večjo učinkovitostjo gašenja se priporočajo za gašenje požarov v pisarnah, delavnicah, gospodinjstvih, kmetijah, tovornjakih, odprtih prostorih, skladiščih …Iz vsebine:


gasilnik, gasilnik na prah, gasilnik na CO2, gasilnik na vodo, gasilnik na peno, gasilnik doma, gasilnik v osebnem vozilu, gasilnik v gospodinjstvu

Oglasna deska
Revija E-Vizija


E-vizija

Naroči se zgoraj!
BREZPLAČNO!


Oglaševanje na portalu oz. v reviji


Oglaševanje na portalu Vizija Varnosti

Izkoristi priložnost
naredi pravo potezo!